اسکوپ سنگ
- sokhanfar hasan
- اجراء ساختمان, نازک کاری ساختمان
- 2022/02/28
- آخرین ویرایش30 سپتامبر 2024
اسکوپ سنگ :
اسکوپ کردن سنگ نما موجب افزایش چسبندگی آن به ملات خواهد شد. برخی از سنگ ها دارای چسبانندگی پایین و برخی دیگر دارای قدرت چسبانندگی بالا هستند. به همین دلیل روش های اسکوپ سنگ نما بسیار متفاوت است و در مواقع استفاده از سنگ های مختلف باید یکی از روش ها را برگزید زیرا اجرای سنگ نمای ساختمان یکی از مهمترین بخشهای ساخت یک ساختمان و گاهی اوقات حادثهآفرین ترین بخش یک سازه است که درصورتی که بهدرستی اجرا نشود، میتواند موجب بروز حوادث ناخواسته و حتی مرگبار گردد در این مقاله به روش های اسکوپ سنگ نما اشاره خواهیم کرد .
انواع روش های اسکوپ سنگ :
روش لقمه گذاری
روش سیم مفتول
روش اسکوپ دو پایه
روش اسکوپ سه پایه
روش اسکوپ پروانه ای
اسکوپ Z
روش لقمه گذاری :
در این روش که یکی از پر کاربردترین روش ها محسوب میشود میتواند باعث محکم شدن سنگ ها به سطح شوند. این روش را به این دلیل لقمه گذاری نامیده اند که از دو عدد لقمه سنگ استفاده میشود. لقمه سنگ ها را به وسیله سنگ مخصوص سنگ به سنگ پلاک متصل میکنند. بعد از این مرحله سنگ نما را نصب میکنند. سنگ نما به دلیل نفوذ ملات در پشت سنگ در جهات مختلف میتواند موجب مستحکم شدن سنگ شود.
روش سیم مفتول :
زمانی که سنگ دارای حداقل میزان چسبانندگی باشد و به سختی به ملات بچسبد باید از روش سیم مفتول استفاده کرد. این روش هزینه بالا و کاربرد کمتری نسبت به روش های دیگر دارد. در روش سیم مفتول برای چسباندن سنگ به ملات در دو طرف سنگ دو عدد شیار به وسیله ابزار مخصوص ایجاد میکنند. سپس مفتولی را به قطر 2 میلیمتر را از بین این دو شیار رد میکنند و گره می زنند. بدین ترتیب سنگ بر روی سطح نما محکم شده و دارای ایمنی بسیار بالایی نیز خواهد بود.
روش اسکوپ دو پایه :
اسکوپ دو پایه نیز یکی از روش های اسکوپ سنگ نما محسوب میشود. اسکوپ های دو پایه قطعاتی فلزی و از جنس استیل هستند که دلیل نامگذاری آن ها به دو پایه به دلیل وجود بالچه های آن است. این قطعه دارای دوبالچه است که به وسیله چسب سنگ به پشت سنگ نما متصل میشوند. بهترین روش برای نصب اسکوپ های دو پایه در پشت سنگ نما این است که آن ها را به طور عمودی بچسبانند. زیرا بعد از این مرحله باید دوغاب به بخش های پایینی نفوذ کند و اگر این اسکوپ ها به صورت افقی چسبانده شوند دوغاب به بخش های پایینی راه پیدا نخواهد کرد.
روش اسکوپ سه پایه :
روش اسکوپ سه پایه مانند روش قبل انجام می شود. اسکوپ ها از قطعات استیل هستند که باید به صورت عمودی در پشت سنگ چسبانده شوند تا دوغاب به بخش های پایینی نفوذ کند. اما تفاوت اسکوپ سه پایه با اسکوپ دو پایه در تعداد پایه ها و نحوه نصب پایه سوم است. در این روش برای نصب پایه سوم باید به وسیله ابزار مخصوص یک شیار در سنگ ایجاد کنند و بعد از چسب زدن در آن , پایه سوم را در شیار قرار دهند. برای خشک شدن چسب باید مدتی صبر کنند سپس اقدام به نصب سنگ نما کنند.
روش اسکوپ پروانه ای :
به کار بردن اسکوپ پروانه در پروسه نصب سنگ نما موجب میشود, که دوغاب به اطراف اسکوپ نفوذ کند و موجب چسبیدن سنگ بر روی سطح نما شود. برای نصب اسکوپ پروانه ای در پشت سنگ ابتدا باید شیاری در آن ایجاد شود. بهترین زاویه برای ایجاد شیار زاویه 45 درجه است.
اسکوپ z :
اسکوپ Z نیز یکی از پرکاربردترین روش ها است که قطعه ای فلزی مانند حرف Z است که باید در پشت سنگ نما نصب شود. برای نصب آن باید مانند اغلب روش ها شیاری در سنگ ایجاد شود و بعد از قرار دادن و چسباندن اسکوپ در شیار اقدام به نصب سنگ نما بر روی سطح ساختمان کنند. بهترین روش برای ایجاد شیار بر روی تمام سنگ استفاده از دستگاه فرز است. این دستگاه ها میتوانند بر روی تمام سنگ ها بدون هیچ گونه آسیبی شیار ایجاد کنند. دستگاه های فرز دارای تیغه بسیار نازکی هستند که موجب عدم آسیب به سنگ میشود.
عوامل جدا شدن سنگ نما :
۱- نشست زمین و جابجایی ساختمان بر اثر رانش پی ساختمان
۲- انبساط و انقباض سنگ بر اثر حرارت و سرما
۳- لرزشهای شدید مانند انفجار یا تخریب ساختمانهای کناری یا زلزله
۴- عدم چسبندگی کافی و مناسب به دیوارهای کناری.
موارد مهم در اجرای بهتر سنگ کاری :
۱- استفاده از “ماسه شسته” در دوغابی که پشت سنگ ریخته میشود.
۲- خودداری از پرکردن نخاله در فضای پشت سنگ .
۳- خاک ناشی از برش سنگ در هنگام فرزکاری و برش زدن آن، کاملاً از پشت سنگ شسته شود .
۴- در آب و هوای سرد و شرایطی که امکان یخ زدن آب وجود دارد، حتماً باید عملیات سنگ کاری متوقف شود
5- به هیچ عنوان برای بالا بردن سرعت کار، از سیمان خشک روی دوغاب استفاده نشود
6- تمام سنگهای گرانیت و مرمریت حتماً اسکوپ شوند. در مورد سنگ تراورتن هم در جایی که سنگها در یکدیگر قفل و بست نشده و پیوسته نیستند و یک قطعه سنگ به صورت تکی اجرا می شود (مانند قاب دور پنجرهها) حتماً از اسکوپ استفاده گردد.
7- برجستهکاریها، مانند ستونها، سینه کفتری های نما، حتماً با رابیتس کاری و اسکوپ کار شوند.
8- سیم اسکوپ به طور سرتاسری در طول یک سنگ اجرا نشود. بلکه باید یک سنگ بلند را در چند نقطه سیم اسکوپ جدا گانه بزنید .