اجراء ستون بتنی از آرماتوربندی تا بتن ریزی + ویدیو کارگاهی
- sokhanfar hasan
- اجراء ساختمان, اسکلت ساختمان
- 2022/12/19
- آخرین ویرایش30 سپتامبر 2024
آرماتوربندی ستون ها (مقدمه)
شروع کار
-معمولا بلافاصله پس از بتنریزی سقف، آرماتوربندی ستون ها شروع میشود و در هیچ آییننامهای محدودیتی از این بابت ذکر نشده است.
-مدت زمان آرماتوربندی ستون ها به نسبت سقف ها بسیار کمتر میباشد، به طور مثال اگر آرماتوربندی سقفی 20 روز به طول میانجامد، آرماتوربندی ستون های همان سقف حدود 4 روزه انجام میشود.
حداقل فاصله میلگرد ها
-حداقل فاصله بین میلگردهای طولی ستون 4 سانت میباشد.
-توصیه میشود جهت رعایت این فاصله ی 4 سانتی، اورلپ میلگرد ها به صورت لوله تفنگی انجام شود.
بتنریزی ستون ها
محاسبه ی میزان حجم بتن مصرفی، به راحتی از روی نقشه های سازه قابل محاسبه میباشد، همچنین مهندس طراح سازه عیار بتن را نیز در جدولی در نقشه های سازه ارائه میدهد.
(دقت شود که عیار بتن قسمت های مختلف ساختمان(فونداسیون،سقف ها و ستون ها) با هم متفاوت است.
موارد مهم شب بتنریزی
-در محل درز بین قالب و بتن کف ، حتما بایستی با گچ پر شود تا از در رفتن شیره ی بتن جلوگیری شود.
– اگر عرض معبر شما پهن است، جهت سهولت در انجام عملیات بتنریزی توصیه میکنیم حتما از پمپ هوایی استفاده کنید.
فوق روان کننده
-به دلیل اینکه تراکم میلگردها در ستونها بسیار بالاست، توصیه میشود در بتنریزی از فوق روان کننده استفاده کنید.
-مقدار و حجم فوق روان کننده ، با توجه به شرکت تولید کننده متغیر میباشد که معمولا مشخصات آن روی محصول درج میشود.
متراکم کردن میلگرد
-تراکم میلگرد ها در ستون ها بسیار بالاست و توصیه میکنیم جهت جلوگیری از کرمو شدن بتن، حتما در زمان بتنریزی از ویبره استفاده شود.
نکته مهم:
چکش زدن فقط ظاهر ستون ها را زیبا و صیقلی میکند و به هیچ وجه در هسته ی ستون تاثیر مثبتی ندارد.
به همین دلیل توصیه میکنیم در کنار اینکه قالب ها چکش زده میشود، حتما از ویبره هم استفاده شود.
اجرا ستون بتنی
پس از اجرای فونداسیون مرحله اجرای اسکلت بتنی با آرماتوربندی ستون ها آغاز می گردد. ستون های در مقاطع مربع مستطیل و در برخی موارد دایرهای اجرا میشوند. آرماتورها نقش تعیین کننده ای در رفتار سازه بتنی جذب ،انرژی شکل پذیری افزایش مقاومت کششی و جلوگیری از گسترش ترکها بر عهده دارند بالطبع سازه با اعمال نیروهای ثقلی و جانبی دچار تغییر شکل شده که در نواحی دارای تنش ،کششی نقش آرماتورها بسیار حساس و تاثیر گذار خواهد بود.
هر آرماتور بنـا بـه شکل و محل قرارگیری برای مقابله با تنشهای خمشی ،برشی کششی یا ترکیب آنها طراحی میشود. وقوع ترکهای مختلف در سازه های بتنی تحت بارگذاری ثقلی ناشی از وزن سازه و ملحقات آن یا بارگذاری جانبی ناشی از باد و زلزله در اشکال ذیل نمایش داده شده .است بالطبع آرماتورهای عمود بر مسیر ترک و یا قطع کننده ،آن نقش مهمی در کنترل و جلوگیری از گسترش آنها بر عهده دارند.
آرماتور بندی ستون ها :
جهت آرماتوربندی ستونها ابتدا میلگردهای طولی در اندازه مناسب برش داده شده و با آرماتورهای انتظار فونداسیون اورلب میشوند طول آرماتورها عبارتست از مجموع ارتفاع ،ستون، ضخامت سقف و طول مهاری که از روی نقشه های سازه تعیین می گردد.
همزمان خاموت ها نیز برش و خم داده شده و پس از نصب آرماتورهای طولی از بالا در محل خود قرار میگیرند جهت سهولت کار بهتر است قبل از اجرای آرماتورهای طولی ،ستون خاموتها به صورت دسته ای بر روی آرماتورهای انتظار قرار گرفته و سپس آرماتورهای طولی اجرا شوند پس از تکمیل نصب آرماتورهای طولی خاموت ها به ترتیب در فواصل مورد نظر قرار میگیرند خاموت ها یکی از عناصر اصلی در تامین شکل پذیری رفتار سازه های بتنی هستند که باید نهایت دقت در برش و خم آنها بکار رود.
اجرای رامکا برای ستون:
پس از تکمیل آرماتوربندی، رامکاها جهت تنظیم ابعاد ستون در دو جهت عمود بر هم با سیم آرماتوربندی به میلگردهای طولی متصل میشود رامکا تکه میلگردی است که جهت تثبیت ابعاد قالبها و تنظیم کاور بتن ستونها و دیوارها بکار میرود.
قالبندی ستون ها :
قالب بندی ستونها با استفاده از قالب چوبی متشکل از الوار چهارتراش و تخته یا فلزی تا تراز زیر سقف انجام میشود. امروزه استفاده از قالبهای فلزی به دلیل کیفیت و سرعت اجرای بالاتر و دوام بیشتر متداولتر است و قالبهای چوبی عمدتاً در پروژه های کوچک با اهمیت کم مورد استفاده قرار میگیرند در این مرحله قالبهای فلزی پس از روغنکاری با استفاده از گازوئیل یا روغن سوخته متناسب با عرض ستون مورد نظر یک به یک در جای خود قرار گرفته و توسط پین و گوه های فلزی در هم قفل می شوند قالب ستونها با عرض ،۱۰، ۱۵ ، ۲۰ ، … تا ۵۰ سانتیمتر با طولهای ۱، ۱/۵ و ۲ متر عرضه می گردد.همچنین قالب های کنج نیز در ابعاد ۵×۵، ۱۰x۵ و ۱۰X۱۰ سانتیمتر قابل تهیه است. نکته حائز اهمیت در قالب بندی ستون ها آنست که با توجه به امکان تراز نبودن ،کف حتماً باید تراز نهایی بتن ستونها با استفاده از شیلنگ تراز مشخص شده و بر روی کلیه قالب ها علامت گذاری شود. عدم رعایت نکته مذکور موجب بروز مشکلات زیاد در مرحله اجرای سقف می گردد.
در مرحله بعد قالب ها کاملاً شاقول شده و پشت بندها جهت جلوگیری از کج شدن و ناشاقولی احتمالی در هر چهار طرف ستون نصب و مهار می.شود پس از اطمینان از شاقولی ،قالب ها جهت جلوگیری از خروج شیره بتن و اصطلاحاً شن نما شدن ،آن پای قالب ها با ملات گچ مسدود شده و بتن ریزی ستون ها با پمپ دکل و یا به صورت دستی انجام میشود